Välkommen till Hinsholmens Båtklubb



|
Webbkarta

 

Uppdaterad: 2024-12-05




Hinsholmens Båtklubb
 


 

10% rabatt på ordinarie priser mot uppvisande av medlemskort från HBK.


För rabatter hos olika företag, se "Rabattlista"



Båtsamverkan



HBK är anslutna till båtsamverkan.

 
 

Startsida > Länkar/Artiklar > Segelunderhåll

utskriftsvänlig sida

 

Arkiv

Segelhantering/skötselråd

 
   

Förvaring
Förvara alltid seglen torra. Skölj dem om möjligt med sötvatten om de utsatts för saltvatten.

Använd alltid kapell som skydd mot smuts och solljus då båten ligger förtöjd. Direkt solljus bryter ner segelduken.

Om man har rullgenua och rullstor bör man släppa något på fallen när man inte seglar. Detta gäller också bomuthal och cunningham. Ett spänt segel förstör segelformen i längden.

Fladder
Bästa sättet att bevara spänst och form i dina segel är att minimera den tid de utsätts för fladder i vinden. Fladder bryter ner segelduken.

Justera vid behov skotning och snörplinor. Laminatdukar är särskilt känsliga för så kallade mikrovibrationer vid akterliket

Om ett nytt storsegel i hård vind fladdrar i 20 minuter kan det motsvara fem års användning!

Nötning
Undvik nötning och slitage i görligaste mån genom att att tejpa över alla vassa beslag, saxpinnar och liknande.

Vindstyrka
Undvik att segla med segel i högre vindstyrkor än de är konstruerade för.

Fläckborttagning och mögel
Lufta seglen regelbundet, speciellt efter regn. Det kan innebära att man måste rulla ut seglet på bryggan någon timma en varm och vindstilla torr dag alternativt hissa det och hålla det skotat för att undvika fladder.

Lägg inte undan ett segel som är fuktigt eller belagt med salt, eftersom salt binder fukt, och påskyndar mögelbildningen.

Behandling mot mögel
Behandla mögelangrepp så tidigt som möjligt efter det att det upptäckts för att förhindra att det sprids till andra delar av seglet. Enklast att bli av med mögelfläckar är när de är färska, relativt små och sitter ytligt. Det blir betydligt värre då möglet spridit sig och fått rejält fäste i segeldukens fibrer. Blanda inte mögliga segel, ankarlinor, kapell och liknade med rena segel eftersom mögel sprids fort. Det populäraste mögelborttagningsmedlet är blekmedlet Klorin. En lösning på max 3 % är lämpligt.

VARNING: ANVÄND ALDRIG KLORIN på KEVLAR® eller NYLON!!! Blanda aldrig klorin med ammoniak. Denna kemiska kombination skapar en fosgen giftgas som kan döda eller ge svåra skador på andningsorganen. Skölj seglet noga med mycket färskvatten efter tvätt med blekmedel. Blekmedel som inte är ursköljt kan ge varaktiga strukturella skador på seglet, långt värre än den kosmetiska skadan som möglet förorsakat. På speciellt svåra, djupt sittande fläckar hjälper troligen inte en lättare yttvätt. I dessa fall måste man låta seglet ligga i en klorinlösning under minst 12 timmar för att lösningen skall få tid att sugas in dit där möglet befinner sig. Undvik starkare lösning men se till att vätskan kommer till mögelfläcken. Som alltid när det gäller tvätt med kemiska medel så är tiden avgörande. Ju längre tid i lösningen desto bättre resultat. Om möglet, trots noggrann penetrering med rätt kemikalier, inte försvinner återstår inget annat än att ge upp.

Erfarenheten visar att ytterligare behandling med tvättmedel och skrubbande ger andra skador på seglet och tar endast bort marginellt mer av mögelfläckarna. Man kan också prova att använda fuktutdrivande medel men dessa har inga egenskaper som dödar eller hindrar att mögel återbildas. De har en marginell effekt på fukt och de näringsämnen som mögel trivs i vilket i och för sig kan göra det lättare att rengöra seglet eftersom möglet inte äter sig så djupt in i fibrerna.

 

Hinsholmens Båtklubb   Hinsholmens Bryggväg 30   426 79 Västra Frölunda    hbk@hinsholmen.se

tumblr hit tracking tool